9 Volt batterijen


Een 9 Volt batterij, ook wel 9 Volt blokje genoemd, is een vierhoekige batterij. Je gebruikt 9V batterijen bijvoorbeeld in speelgoed (o.a. radiografische voertuigen) en digitale klokken en wekkers. Gebruik voor rookmelders altijd Lithium 9 Volt batterijen. Deze gaan tot 7 x langer mee.

9V alkaline batterijen

Alkaline batterijen zijn er in verschillende groottes waaronder het 9 volt blokje of blokbatterij. Deze blokvormige alkaline batterij heeft twee polen aan de bovenkant van de batterij. Een alkaline 9V batterij is onder meerdere verschillende benamingen bekend waaronder MN1604, PP3-HP, 006P, 6LR61, 6LF22, 6LF62, 6LP3146 en 9-VOLT E-block.

Afmetingen 9V: 26.5 x 48.5 x 17,5 mm

Capaciteit alkaline 9V batterij

Hoe lang een batterij meegaat is mede afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Omdat er meer stroom zit in alkaline 9V batterijen gaan deze langer mee dan de goedkopere 9V koolzink variant. Wil je batterijen met een nog hogere capaciteit dan alkaline dan kies je voor lithium 9V batterijen. Deze zijn niet zo voordelig als alkaline batterijen maar zijn wel zeer geschikt voor apparaten met een hoog stroomverbruik.

Hoe lang kun je alkaline 9V batterijen bewaren?

Het beste is om batterijen op een koele en droge plaats te bewaren. Koel is niet hetzelfde als koud. Een droge ruimte op kamertemperatuur -niet bij de verwarming- is meer dan voldoende. Op de batterij staat een houdbaarheidsdatum, hou deze altijd in acht en gebruik de batterijen niet meer als die datum is verlopen. Tip, bewaar batterijen op een vaste plek en zorg dat je nieuwe en gebruikte batterijen gescheiden houdt van elkaar. Lege batterijen gaan NIET in de prullenbak maar horen bij het Klein Chemisch Afval.