Contact
+31 (0)514 602 211
  • Batterijenland aanbod Breedste aanbod van NL
  • Batterijenland bedrijven op rekenening Bedrijven op rekening
  • Batterijenland levertijd Werkdagen voor 17u besteld, vandaag verstuurd
  • Bij Batterijenland betaal je veilig met PAY of achteraf met Billink

Batterijenland

Batterijlader of batterij oplader

Batterijlader of batterij oplader

Met de juiste batterijlader of batterij oplader kunen oplaadbare batterijen (rechargeable batteries) of beter gezegd accu’s na gebruik weer worden opgeladen. Het woord acculader wordt meestal gebruikt voor laders van auto-accu’s.

De combinatie van een batterijlader en oplaadbare batterijen (of rechargeable battery) zijn ideaal voor apparaten die in korte tijd veel energie verbruiken. Met de aanschaf van een batterijlader en oplaadbare batterijen verdien je je investering snel terug.

We gaan op zoek naar de beste batterijlader voor thuisgebruik

De accutechnologie heeft het laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Denk daarbij aan tablets, mobiele telefoons en laptops. Vandaag de dag is een oplaadbare batterij ook hét belangrijkste onderdeel van de nieuwe mobiliteit; elektrische -auto, -scooter, -step of -fiets. Daarnaast komen er steeds meer thuisaccu’s op de markt voor de opslag van groene stroom opgewekt door zonnepanelen en/of windmolens. Wij hebben het vooral over het laden van kleine accu’s voor thuisgebruik. Die oplaadbare batterijen zijn er in verschillende laadsystemen, ofwel het chemisch proces dat ervoor zorgt dat de stroom in en uit de batterij kan komen. Doordat ieder chemisch proces zijn eigen karakteristiek heeft is er voor ieder type oplaadbare batterij een ander soort lader nodig. Soms kunnen de laders en accu’s wel worden uitgewisseld, maar dat staat dan duidelijk op de laders aangegeven. Intelligente laders ontdekken zelf welke accu er in zit en gaan dan laden op de manier die voor die accu of oplaadbare batterij het beste is. Om te ontdekken welke batterijlader je nodig hebt, moet je weten welk type batterij je wilt laden en welke soort het is.

oplaadbare batterijen

TIP: Gebruik een intelligente batterijenlader, deze zorgt ervoor dat de batterijen op de juiste manier geladen worden en dus langer mee gaan


Verschillende maten oplaadbare batterijen - de batterijtypen op een rij

Oplaadbare batterijen zijn onderverdeeld in de typen AAA, AA, C, D en 9V. Gelijk aan de meest gebruikte primaire (niet oplaadbare) batterijen. Ook zijn er speciaal ontwikkelde oplaadbare batterijen voor DECT telefoons en Solar toepassingen.

Welke soorten, technologiën, chemische systemen kun je opladen?


NiCd en NiMH oplaadbare batterijen

De hierboven genoemde typen zie je vooral in de chemische systemen (soorten) NiCd (nikkel-cadmium) en NiMH (Nikkel metaalhydride). Nikkel cadmium accu’s mogen voor thuisgebruik sinds 2017 niet meer worden verkocht. Deze zijn dus allemaal vervangen door NiMH accu’s.

Li-ion oplaadbare batterijen

Een veel gebruikt chemisch systeem is Li-ion (lithium-ion). Een Li-ion batterij is een krachtigere oplaadbare batterij en die vind je terug in autoaccu’s en fietsaccu’s. Maar ook als losse cel of samengesteld pack wordt deze batterij al veel gebruikt in elektrisch gereedschap, LED-zaklamp, e-smoker of laserpen. Li-ion batterijen hebben een andere technologie en je hebt voor dit type oplaadbare batterij dan ook een oplader nodig die geschikt is voor het laden van lithium-ion batterijen. Li-ion batterij zijn lichter van gewicht en kunnen meer energie per kg opslaan (energiedichtheid) in vergelijking met andere batterij technologieën.

LiPo (lithium polymeer) accu’s

Een lithium-ion-polymeer-accu, beter bekend als een lithium-polymeer-accu of kortweg Lipo accu wordt sinds enkele jaren veel gebruikt in radiografisch bestuurbare modellen vanwege het grote vermogen per gewicht. Door een lage interne weerstand kunnen lipo accu's hoge stroom afgeven. Er zijn diverse lipo accu's verkrijgbaar, met verschillende voltages.

Lipo lader noodzakelijk

Om een lipo accu te kunnen laden heb je een speciale lipo lader nodig. Deze laders zijn vaak te herkennen aan een display. Tegenwoordig kan vrijwel iedere computergestuurde lader een lipo accu opladen. Een lipo accu met meer dan 1 cel dient gebalanceerd geladen te worden. Hiermee voorkom je het vroegtijdig stuk gaan van een lipo accu.

Oplaadbare alkalinebatterijen - niet doen

Met dit type oplaadbare batterij is wel geëxperimenteerd. Het leek een goedkope oplossing voor oplaadbare batterijen te zijn. Er is echter een aparte batterij oplader voor nodig. Doordat er tegenwoordig veel beter chemische systemen zijn, met hogere capaciteit en tegen schappelijke prijs is de alkaline oplaadbare batterijen niet meer in trek.

Oplaadbare knoopcellen

Oplaadbare koopcellen vind je in de soorten NiMH (Nikkel metaalhydride en Li-ion (Lithium-ion). Deze cellen worden meestal in het apparaat geladen. Er bestaan knoopcelladers, let hier ook op het chemisch systeem in verband met brandgevaar bij lithium accu’s.

Oude NiCD accu’s

In veel huishoudens zie je nog oude NiCd accu’s. Wij vinden dat je die beter naar een inzamelpunt voor batterijen kunt brengen en overgaan op nieuwe technologie. NiMH accu’s hebben een hogere capaciteit. De oude laders kunnen vaak wel voor NiMH gebruikt worden, maar omgekeerd niet, omdat de NiCd accu’s dan te warm worden en kunnen ontploffen.

Laders op het lichtnet, laders voor de auto en laders op handkracht of via zonnecellen

De meeste laders gaan via het lichtnet. Laders zonder stekker zijn niet zo praktisch en zouden wij alleen gebruiken als er echt geen stroombron in de buurt is. Laders op 12V voor in de auto zijn ook in vele soorten leverbaar.

Soorten laders - Welke batterijlader kopen?

Er bestaan 3 soorten laders

  • Langzame laders Deze lader laadt NiCD en NIMH accu’s op in 12 tot q6 uur. Heb je nog oude NiCD batterijen? Dan is dit de beste keuze
  • Snelle laders Deze zijn zeer geschikt voor NiMH batterijen. Ze laden in 1-4 uur. Hiermee ga je dus geen NiCD accu’s laden vanwege het ontploffingsgevaar.
  • Ultrasnelle of supersnelle laders Deze laders laden accu’s in minder dan een half uur. Lekker snel wel, maar niet heel goed voor de levensduur van je oplaadbare batterij.

Er zijn ook nog druppelladers, die horen thuis in het rijtje langzame laders. Batterijenland levert vooral batterijladers van Varta en laders van Ansmann. Dit zijn gerenommeerde merken met goede garanties.


De 4 hoofdzaken om op te letten bij het kopen van een batterij oplader

1. Chemisch systeem of technologie
2. Langzaam, snel of supersnel
3. Type oplaadbare batterij AAA, AA, C, D, 9V en bij Li-ion 14500, 18650, 21700, LIR2032
4. Capaciteit van de oplaadbare batterij


Mix en match: Niet doen

Gebruik in een toepassing of bij het opladen altijd oplaadbare batterijen van 1 merk, 1 soort en 1 type, tenzij de lader meerdere types aankan. Dat staat dan ook op de lader. Lees altijd de gegevens op de lader en op de accu en overtuig jezelf ervan dat alles netjes bij elkaar hoort.


Veel gestelde vragen over batterijladers


Wat is de beste manier om de levensduur van oplaadbare batterijen te verlengen?

Om de prestaties van oplaadbare batterijen te maximaliseren, is het cruciaal om accu’s van gelijke origine te gebruiken met dezelfde specificaties: • zelfde merk en productcode • batterijen die samen zijn gekocht (bij voorkeur dezelfde verpakking) • zelfde capaciteit

Zodra ik batterijen oplaad, worden de batterijen en lader warm. Kan dit kwaad?

In principe niet. Hoe sneller wordt geladen hoe warmer de batterijen worden. Kun je ze echt niet meer aanraken, zet dan de lader uit en probeer eens een andere set batterijen.

Kan ik s’ nachts batterijen laden? Is dat veilig?

Als je de juiste batterijen in de juiste lader hebt is ’s nachts laden veilig

Mijn batterijlader is ermee gestopt. Wat moet ik doen?

1. Haal de stekker uit het stopcontact 2. Check of de batterijen in de juiste positie in de vakken van de batterijlader liggen 3. Controleer of je oplaadbare batterijen in de lader hebt zitten 4. Stop de stekker terug in het stopcontact en check of de batterijen nu wel opladen
Werkt het laden nog steeds niet? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Mag je batterij oplader altijd in het stopcontact blijven zitten?

Dit kan normaal geen kwaad, maar aangezien er altijd wat stroom wordt verbruikt kun je de oplader beter losmaken als hij niet wordt gebruikt.

Wat kost een batterijlader

Prijzen van batterij opladers verschillen. Dat hangt voornamelijk af van de techniek van de oplader ene het merk. Varta en Ansmann verkopen heel goede batterij opladers voor een scherpe prijs

Wat is een goede batterij oplader

Een goede batterijoplader wordt gemaakt door een fabrikant die goed bekend staat, zoals Ansmann of Varta. Hier ben je zeker van garanties op de goede werking en een lange levensduur van je oplaadbare batterijen

Welke batterijlader kopen

De batterij oplader hangt af van het type en soort oplaadbare batterij, de snelheid waarmee je wilt laden

Hoe moet je een batterij opladen

Let bij het opladen van een oplaadbare batterij op of de batterij bij de lader past. Op de lader staat duidelijk aangeven voor welke soort oplaadbare batterij de lader geschikt is en welke batterijtypes (maten) er in geladen kunnen worden.

Hoe haal ik de maximale capaciteit uit mijn oplaadbare batterijen

Zorg altijd dat je hetzelfde merk en hetzelfde type tegelijk laadt. Zijn de oplaadbare batterijen leeg, ga ze dan direct laden om diepontlading te voorkomen. Bij diepontlading sluit de batterij zichzelf af en kan dan niet meer worden gebruikt.

Wat is het geheugeneffect? Moet ik oplaadbare batterijen eerst ontladen voor het laden?

Nu we geen NiCD accu’s meer gebruiken hebben we ook geen last meer van het geheugen effect. NiMH batterijen zijn daar niet gevoelig voor. Li-ion kunnen ook gewoon worden geladen als ze nog niet helemaal leeg zijn.


Conclusie

Oplaadbare batterijen zijn praktischer, milieuvriendelijker en kostenbesparend. Oplaadbare batterijen zijn met een enorme opmars bezig. Bij Batterijenland vind je een breed assortiment oplaadbare batterijen, zoals AA, AAA, C, D, 9V en in lithium 18650 en 14500, voor een uitgebreid scala aan toepassingen. Naast de aanschaf dien je ook over een geschikte batterijlader te beschikken.


Batterijenland levert een breed assortiment van goede merken batterijladers tegen de laagste prijs. Meer voor minder dus. Dat geldt voor ons hele assortiment. Vooral voor oplaadbare batterijen en voor batterij opladers van Varta en Ansmann.Bekijk assortiment >