Contact
+31 (0)514 602 211
  • Batterijenland aanbod Breedste aanbod van NL
  • Batterijenland bedrijven op rekenening Bedrijven op rekening
  • Batterijenland levertijd Werkdagen voor 17u besteld, vandaag verstuurd
  • Bij Batterijenland betaal je veilig met PAY of achteraf met Billink

Batterijenland

Oplaadbare batterijen (accu’s)

In tegenstelling tot een gewone batterij kan een oplaadbare batterij worden opgeladen door de batterij aan te sluiten op een elektrische spanningsbron (batterijlader of oplader). Met een batterijlader wordt het chemische proces in de batterij omgekeerd; dus opgeladen i.p.v. ontladen. De juiste benaming voor een oplaadbare batterij is accu. Deze accutechnologie heeft het laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Denk daarbij aan tablets, mobiele telefoons en laptops. Vandaag de dag is een oplaadbare batterij ook hét belangrijkste onderdeel van de nieuwe mobiliteit; elektrische -auto, -scooter, -step of -fiets. Daarnaast komen er steeds meer thuisaccu’s op de markt voor de opslag van groene stroom opgewekt door zonnepanelen en/of windmolens.

Oplaadbare batterijen (of rechargeable battery) zijn ideaal voor apparaten die in korte tijd veel energie verbruiken. Met de aanschaf van oplaadbare batterijen verdien je je investering snel terug. Doordat NiMH batterijen een vrij grote zelfontlading hebben, zijn deze niet geschikt voor apparaten die maar weinig stroom gebruiken (zoals b.v. afstandsbedieningen of klokken). Maar er zijn ook al types verkrijgbaar met een "low self discharge" of LSD. Deze oplaadbare batterijen bevatten na een jaar zonder gebruik nog ongeveer 85-95 procent van de originele capaciteit.

 

Soorten oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen zijn onderverdeeld in de typen AAA, AA, C, D en 9V. Gelijk aan de meest gebruikte primaire batterijen. Ook zijn er speciaal ontwikkelde oplaadbare batterijen voor DECT telefoons en Solar toepassingen.

oplaadbare batterijen

TIP: Gebruik een intelligente batterijenlader, deze zorgt ervoor dat de batterijen op de juiste manier geladen worden en dus langer mee gaan


Li-ion

Naast bovenstaande varianten van de bekende formaten batterijen is er vandaag de dag een nieuw soort oplaadbare batterijen verkrijgbaar, namelijk lithium-ion. Een li-ion batterij is een krachtigere oplaadbare batterij en vind je terug in autoaccu’s en fietsaccu’s. Maar ook als losse cel of samengesteld pack wordt deze batterij al veel gebruikt in elektrisch gereedschap, LED-zaklamp, e-smoker of laserpen. Li-ion batterijen hebben een andere technologie en je hebt voor dit type oplaadbare batterij dan ook een oplader nodig die geschikt is voor het laden van lithium-ion batterijen. Li-ion batterij zijn lichter van gewicht en kunnen meer energie per kg opslaan (energiedichtheid) in vergelijking met andere batterij technologieën.

Veel voorkomende type li-ion batterijen zijn:


Naast deze types zijn er ook nog industrieel gerichte accutypes zoals loodaccu’s en Lithium-IJzerfosfaat accu’s. Maar die slaan we voor nu even over.

Capaciteit NiMH oplaadbare batterijen

Oplaadbare NiMH (nikkel-metaalhydride-accu) batterijen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten. Je kunt het als volgt zien: hoe hoger de capaciteit (mAh), hoe langer de batterijen per sessie meegaan. Dit heeft dus ook weer invloed op hoe vaak je de batterij opnieuw moet opladen. De capaciteit (levensduur) van een oplaadbare batterij wordt uitgedrukt in mAh (milli Ampere / hour). Op zijn Nederlands gezegd; de hoeveelheid stroom die de batterij per uur kan leveren totdat deze leeg is en weer geladen moet worden.

Iedere oplaadbare batterij (cel) heeft een maximum capaciteit (energie opslagruimte, energiedichtheid per kg), afhankelijk van de maat cel:


Wat is beter NiCd of NiMH?

Een veel gebruikte term die je tegenkomt op verpakkingen van oplaadbare batterijen is Ready to Use. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ready to Use, Pre-charged, Duralock Stay charged, Low self-discharge, termen bedacht door de fabrikanten van oplaadbare batterijen met allemaal dezelfde betekenis. Of te wel; klaar voor gebruik. Je kunt ze direct na aankoop uit de verpakking halen en gebruiken. Bovendien blijft de batterij tijdens opslag opgeladen. Na 1 jaar blijft nog tot 80-95% van de capaciteit over zonder opladen.


Wat betekent de term ‘Ready-to-Use’?

Een veel gebruikte term die je tegenkomt op verpakkingen van oplaadbare batterijen is Ready to Use. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ready to Use, Pre-charged, Duralock Stay charged, Low self-discharge, termen bedacht door de fabrikanten van oplaadbare batterijen met allemaal dezelfde betekenis. Of te wel; klaar voor gebruik. Je kunt ze direct na aankoop uit de verpakking halen en gebruiken. Bovendien blijft de batterij tijdens opslag opgeladen. Na 1 jaar blijft nog tot 80% van de capaciteit over zonder opladen.


Wat is de beste oplaadbare batterij?

De beste oplaadbare batterijen zijn volgens ons de oplaadbare batterijen van Varta, Ansmann en Duracell. Maar ook de Panasonic Eneloop is populair bij o.a. fotografen door hun bijzondere eigenschappen. Maar eigenlijk is het antwoord op deze vraag moeilijker dan bovenstaande. Bij het zoeken naar de beste oplaadbare batterij moet je rekening houden met het type batterij en voor welke toepassing je deze gaat gebruiken. Verdiep je eerst in het aanbod en de gewenste eigenschappen.


Wat is de levensduur van een oplaadbare batterij?

Oplaadbare batterijen zijn niet alleen praktischer, ze zijn ook nog eens beter voor je portemonnee en voor het milieu. Waar eenmalige (primaire) batterijen maar één keer mee gaan is een oplaadbare batterij tot wel 1000x oplaadbaar (ongeveer 3 jaar bij normaal gebruik).


Wat is het verschil tussen eenmalige en oplaadbare batterijen?

Bij zowel een eenmalige als een oplaadbare batterij ontstaat een chemische reactie die kan resulteren in een elektrische stroom. Het voornaamste verschil is dat een oplaadbare batterij (accu) bij opladen de elektrische energie uit het stopcontact weer terug kan omzetten in chemische energie. Afhankelijk van het gebruik en de lader kan dit proces 500x tot 1000x. De oplaadbare batterij wordt daarom ook wel een secundaire batterij genoemd (twee energierichtingen) terwijl de eenmalige batterij in vaktermen een primaire batterij heet.


Kan ik een oplaadbare batterij overal in gebruiken?

Meestal wel. Alkaline batterijen hebben alleen in het begin van het gebruik een spanning van 1,5 volt. Deze daalt al heel snel en uiteindelijk komt deze zelfs onder het niveau van een oplaadbare batterij (1,2 volt). Oplaadbare batterijen hebben daarentegen een heel stabiel spanningsverloop. De e-block 9V batterijen bestaan uit 6x 1,5 volt cellen en deze zakt ook al snel terug naar 8,4 - 7,2 volt.


Hoe gebruik je een oplaadbare batterij op de juiste manier?

1. Gebruik de juiste batterij
Dat spreekt voor zich: als je apparaat AAA oplaadbare batterijen nodig heeft, gebruik dan alleen AAA-batterijen. En selecteer de juiste capaciteit, controleer dit in de handleiding van je apparaat.

2. Mix en match: niet doen
Als je apparaat twee of meer batterijen nodig heeft, gebruik dan altijd hetzelfde merk en type met dezelfde capaciteit (mAh). Gebruik oude en nieuwe batterijen nooit door elkaar en bij voorkeur alleen batterijen uit dezelfde verpakking (en vervaldatum).

3. Bewaaradvies
Houd oplaadbare batterijen uit de buurt van direct zonlicht en bewaar ze droog en donker. Als ze op de juiste manier worden bewaard, behouden oplaadbare batterijen over het algemeen hun vermogen langer. Indien je een apparaat voor een langere periode niet gebruikt, verwijder dan altijd de batterijen.


Hoe weet ik wanneer de oplaadbare batterij het einde van zijn levensduur heeft bereikt?

Kom je een van onderstaande situaties in het dagelijks leven wel eens tegen? Dan is de kans groot dat je batterij het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Dan wordt het tijd voor nieuwe oplaadbare batterijen. Gooi de oude niet weg maar lever deze in bij een inleverpunt van STIBAT. Dan krijgt je ingeleverde batterij een nieuw leven in tal van verrassende toepassingen.

" Hoewel de batterij volledig was opgeladen, toch was de batterij in korte tijd leeg."
" De batterij is lange tijd opgeladen, maar de lader geeft nog steeds geen vol aan (groen)."


Hoe weet ik wanneer de oplaadbare batterij het einde van zijn levensduur heeft bereikt?

Om de prestaties van oplaadbare batterijen te maximaliseren, is cruciaal om cellen van gelijke origine te gebruiken met dezelfde specificaties:

• zelfde merk en productcode
• batterijen die samen zijn gekocht (bij voorkeur dezelfde verpakking)
• zelfde capaciteit


Nadelen oplaadbare batterij

• NimH oplaadbare batterijen hebben een vrij grote zelfontlading (m.u.v. low self discharge types)
• NiMH-batterijen kunnen minder goed tegen te lage temperaturen; hierbij verliest de batterij zijn lading
• NiMH-batterijen kunnen minder goed tegen te hoge temperaturen; hierdoor raakt de batterij beschadigd
• NiMH batterijen kun je beter niet volledig ontladen; hierdoor kan de batterij defect raken


Conclusie

Oplaadbare batterijen zijn praktischer, milieuvriendelijker en kostenbesparend. Oplaadbare batterijen zijn met een enorme opmars bezig. Bij Batterijenland vind je een breed assortiment oplaadbare batterijen voor een uitgebreid scala aan toepassingen. Naast de aanschaf dien je ook over een geschikte batterijlader te beschikken. Hier later meer over…



Bekijk assortiment >