Contact
+31 (0)514 602 211
  • Batterijenland aanbod Breedste aanbod van NL
  • Batterijenland bedrijven op rekenening Bedrijven op rekening
  • Batterijenland levertijd Werkdagen voor 17u besteld, vandaag verstuurd
  • Bij Batterijenland betaal je veilig met PAY of achteraf met Billink

Batterijenland

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om je tuin sfeervol te verlichten. Dat doe je met oplaadbare tuinverlichting. Meestal wordt dit type lampen aangeduid als solar tuinverlichting. Buitenlampen op zonne-energie worden steeds meer populair. Het is een duurzame en milieuvriendelijke manier om je buitenplekken te verlichten. Ook op de camping!

Hoe buitenlampen op zonne-energie werken?

Het zonnepaneel van de buitenlamp vangt overdag licht op. Dit licht wordt omgezet in elektriciteit en opgeslagen in een accu of batterij, die ingebouwd zit in de buitenlamp. In de avond wordt de energie die opgeslagen is in de accu of batterij weer losgelaten, zodat de lamp kan gaan branden. Buitenlampen op zonne-energie branden tussen de 5 en 20 uur. Gemiddeld genomen branden deze lampen zo’n 8 tot 10 uur. Dit ligt aan de kwaliteit van de ingebouwde accu of batterij van de buitenlamp. Ook de hoeveelheid zonne-energie die de lamp op kan nemen speelt hier in een rol.


"Solar werkt dus op zonnepaneeltjes die in de buitenlamp geïntegreerd zijn"

Zonlicht opslaan in de vorm van energie

Het opslaan van energie in de accu kan op 2 manieren. De ene manier is dat in de lamp op het elektronische gedeelte een vaste oplaadbare batterij is gemonteerd. Dat is dan vaak een Lithium-ion accu, waar behoorlijk veel stroom in kan worden opgeslagen.

Varta solar oplaadbare batterij

Zo’n accu gaat redelijk lang mee, maar is de accu op of defect, dan moet je de hele lamp vervangen worden. Ben je technisch, dan kun je soms zelf de accu demonteren en een nieuwe accu monteren, maar bij Lithium-ion kan dat een gevaarlijke situatie opleveren als je het verkeerd doet.

Het kan ook misgaan als door het solderen de elektronica te warm wordt en daardoor kapot gaat, dan heb je nog niets bereikt. We zien deze oplossing vaak in de wat goedkopere solar tuinverlichting. De andere manier is dat deze accu’s wel kunnen worden vervangen, dan zitten ze netjes in een batterijcompartiment met een schuifje of een dekseltje. Vaak staat dan op het typeplaatje welke accu er in de lamp zit. We weten allemaal dat het voor accu’s het allerbeste is als ze steeds bijna leeg raken en dan weer helemaal vol worden geladen. Daarmee wordt het chemische systeem optimaal ingezet. Bij Lithium-ion accu’s in een oplaadbare buitenlamp is die situatie dus niet ideaal en dat beïnvloedt de levensduur negatief.

De beste keus

De beste oplossing om zo lang mogelijk van je accu’s gebruik te kunnen maken zijn de solar accu’s van Varta. Die zijn er in 2 maten, AA (penlite) en AAA (potlood). Ze hebben als chemisch systeem Nikkel-metaalhydride (Ni-MH), een systeem dat goed tegen hoge en lage temperaturen kan. Hiermee is de laad- en ontlaadcyclus precies goed om je solar tuinlamp overdag te laden en een avond en nacht te laten branden. De AA batterij heeft een capaciteit van 800 mAh en de AAA 550 mAh. Ze zitten verpakt per 2 stuks en dat is precies genoeg voor de meest solar buitenlampen. Wil je dus een goede keuze maken voor lampen die lang meegaan? Kies dan solar tuinverlichting met AA of AAA accu’s, zodat je daarin ook Varta Solar kunt gebruiken.

Laden solar lampen voldoende op in de winter?

Jazeker. Goede solar lampen hebben energiebesparende technologie (power saving technology) dat geeft minder kracht, maar langere brandtijd. Natuurlijk werkt dat in de zomer op lange lichte dagen beter, dan in de winter op korte donkere dagen. Maar het werkt wel. Het laden van solar tuinverlichting is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid licht op een dag, maar er spelen hierbij meer factoren een rol. Bijvoorbeeld, de grootte van het zonnepaneel is bepalend voor de hoeveelheid licht wat opgenomen kan worden op een dag. Zowel voor de zomer als de winter is solar tuinverlichting dus ideaal. Van belang is dat je bij het kopen van je solar tuinlamp al oplet hoe lang je ermee wilt doen. Zoals bij veel zaken is hier ook goedkoop vaak duurkoop.

Conclusie

Er zijn wel 100 verschillende type solarlampen. Het is dus helemaal niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Hopelijk hebben we je na het lezen van dit artikel geholpen de juiste keuze te maken zodat je straks lekker in je tuin of op de camping kan genieten van de sfeer die gecreëerd wordt door solar (tuin)verlichting. Én met de juiste oplaadbare batterijen heb je er geen omkijken naar.


Bekijk assortiment solar batterijen >